Bloog Wirtualna Polska
Są 1 106 922 bloogi | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS
Kategorie

Czarne jagody

poniedziałek, 16 lutego 2009 8:16
Skocz do komentarzy


Czarne jagody, zwane także borówkami czernicami, rosną dziko w lasach szpilkowych północnej i środkowej Europy i północnej Azji. Dojrzałe jagody pokryte niebieskawym nalotem występują w sprzedaży zwykle w lipcu i sierpniu. Czarne jagody są zasobne w karoteny. Witaminy C jest
w nich niewiele, ale nieco więcej niż w borówkach. Występują w nich także witaminy z grupy B. Jagody zawierają sporo żelaza, dostarczają także pewnych ilości innych składników mineralnych, barwników i garbników. Ze względu na zawartość barwników z przewagą antocjanów i garbników jagody mogą być pożądanym naturalnym barwnikiem win owocowych czerwonych.
Atrakcyjne walory smakowe i wartość odżywcza jagód kwalifikują je zarówno do spożywania na surowo w postaci naturalnej, jak do sporządzania z nich potraw i wyrobu przetworów. Jagody można też suszyć. Susz
! jagodowy stosowany jest do celów leczniczych, przede wszystkim dla dzie-
ci. Wykazuje właściwości bakteriobójcze, bakteriostatyczne i zapierające. Z jagód wyrabiać można także soki pitne, dżemy i mrożonki. Przy zakupie jagód trzeba zwracać uwagę na ich wygląd i woń. Powinny być suche, jednolicie dojrzałe, pokryte niebieskawym nalotem, wolne od zanieczyszczeń, odznaczające się charakterystycznym zapachem. Niedopuszczalna jest zawartość nawet drobnych ilości owoców spleśniałych czy pozle-pianych w grudki. Partię z takimi odznakami trzeba uznać za szkodliwą dla zdrowia.
Od niedawna zaczęto uprawiać uszlachetnioną odmianę czarnej jagody. Krzew ten występuje pod nazwą: borówka wysoka. Uprawia się go powszechnie w Kanadzie i w Stanach Zjednoczonych. W latach siedemdziesiątych borówką wysoką zaczęli interesować się plantatorzy w naszym kraju. Krzew ten traktowany jako nowość-ciekawostka, chętnie jest również uprawiany w ogródkach działkowych. Owoce borówki wysokiej kształtem i zabarwieniem przypominają czarne jagody dziko rosnące. Są jednak znacznie większe. Średnica owoców wynosi około 1 cm, ale często spotyka się owoce znacznie większe. Miąższ owoców borówki wysokiej jest zielonkawobiały. Smak przypomina jagody leśne, choć w dużym stopniu zależy od odmiany. Dotyczy to w szczególności aromatu i słodyczy czy kwasowości. Wartość odżywcza owoców borówki wysokiej jest podobna do wartości jagód leśnych. Duże aromatyczne owoce są chętnie jadane na surowo, stanowią też dobry surowiec przetwórczy i kulinarny.
Podziel się
oceń
1
2

Więcej na ten temat


Komentarze do wpisu

Skocz do dodawania komentarzy
  • dodano: 01 stycznia 2011 23:27

    WINO. Dieta. NISKIE węglowodany. IG to BŁĘDY.
    BH.247.
    MOTTO: WINO półwytrawne i wytrawne, białe i czerwone, jest DOZWOLONE !! *

    Z WINEM, Z PUNKTU DZIAŁANIA ALKOHOLU JEST PODOBNIE, JAK Z PIWEM:
    Tzn. też na 24 h poraża. Odtoksycznienie następuje w sposób taki jak po spożyciu piwa. Z winem jednak masz oto tak: beczki w których przechowuje się wino, wcześniej tzn. przed napełnieniem beczki winem, wypełnia się kwasem np. siarkowym lub inną substancją silnie bakteriobójczą, celem nasączenia drewna beczki, aby nie rozwijały się w nim bakterie. Powoduje to zwyczajnie sytuację, pogarszającą toksyczność wina w stosunku do piwa, które jest mniej toksyczne.

    TYGODNIK TELE TYDZIEŃ NR 42, Z DNIA 18.10.2010. STRONA 41, PISZE:
    Cyt. Wino nie zawsze smakuje tak samo. Okazało się, że producenci win poprawiają je sztucznymi aromatami i barwnikami, w butelkach pływają dębowe wiórki, które mają wskazywać na leżakowanie win w beczkach. Dodawane są też drożdże, żelatyna, mleko w proszku…. Etykiety na butelkach nie zdradzają prawie niczego. Można dojść do wniosku, że wino, które pijemy nabiera smaku goryczy. (koniec cytatu)

    PUENTA:
    Poznasz po sobie, że po wypiciu większej ilości wina, masz cięższą GŁOWĘ i wolniej trzeźwiejesz niż, po wypiciu większej ilości PIWA. Te FENOMENALNE wartości wina, przekładają się na większe konta bankowe właścicieli winnic. Ja wolę zjeść świeże winogrona i napić się czystej wódki, bo wtedy bilans strat dla organizmu jest NAJMNIEJSZY. Odnośnie konsumpcji to ostatnie słowo, co oczywiste należy zawsze do naszego lekarza rodzinnego. *

    KONKLUZJA finalna:
    Ilość żywności należy bezwzględnie dostosować do trybu życia, czyli zapotrzebowania energetycznego własnego organizmu. Najistotniejszym stabilizatorem wyrównywania braków energii u człowieka jest bez wątpienia tzw. CHLEB typu KR-IRL. Wskazana jest także zasadotwórcza cytryna ok. 2,5-4 sztuk/24h. Sok z cytryny neutralizuje kwasowość soków trawiennych pustego żołądka zmniejszając łaknienie.

    R E F L E K S J A:
    INDEKS ŻYWIENIOWY, a; INDEKS GLIKEMICZNY, to dwa różne spojrzenia na realia przyrodnicze.
    IŻ; to identyfikacja ewolucyjnych dokonań przyrody, czyli sfera faktów. IG; to wirtualne poglądy, marketing, obłuda i biznes.

    ZOBACZ TEŻ; CUKRZYCA typu 2, wg: IRL KRAKÓW.
    Książka, pt._______: PORADNIK ŻYWIENIOWY człowieka w XXI wieku.
    Wydanie drugie: zaktualizowane i uzupełnione. ***
    Skrót adresu strony w Internecie_______: MAGDALIRL
    ADRES_______: http://www.magdalirl.com.pl/

    autor Gabriela HYDE, W-wa

  • dodano: 30 lipca 2010 16:09

    ZAPARCIA. Dieta. Błędy IG.
    BH.29.
    MOTTO: Na ZAPARCIA to najlepsze jest jedzenie, które nie ZATWARDZA.

    Podstawowym zatwardzaczem jest każdy chleb upieczony z mąki, oraz wszystko co jest słodzone CUKREM SPOŻYWCZYM.
    PUENTA: złe to każda MĄKA orkiszowa też, oraz CUKIER spożywczy biały i brązowy.

    Wystarczy, że zaczniesz się odżywiać wg tabel z tzw. INDEKSEM ŻYWIENIOWYM, tj. IŻ produktu. Jemy niskotłuszczowo, 0% negatywnych TOKSYN, energetyczne węglowodany wyłącznie do 26% wzrostu, czyli tzw. __NISKIE węglowodany. POKARMY o właściwym doborze białek, oraz co niezmiernie istotne, nie zawierające toksyn spowalniających i zatruwających nasze organizmy. Tabele; Dozwolone oraz Zakazane dopełniają właściwej identyfikacji prawd przyrodniczych.

    Nie tylko pozbędziesz się zaparć, ale też większości wzdęć. Tego typu DOLEGLIWOŚCI należy szybko zwalczać, bo utrudniają życie. Nade wszystko ważne są te tzw. __NISKIE węglowodany, tj. do 26% wzrostu, a głównie __GLUKOZA naturalna, niezbędne dla naszego mózgu.
    Tabele IŻ opracowali naukowcy z __INSTYTUTU IRL KRAKÓW, na przestrzeni ostatnich 40 lat (1970-2010).

    Poczytaj, zapoznaj się to wystarcza. Jednak KONIECZNIE pamiętaj o __CHLEBie typu KR-IRL, ponieważ to on głównie utrzymuje poziom cukru w stabilnej strefie, czyli nie jesteśmy GŁODNI.

    R E F L E K S J A:
    __INDEKS ŻYWIENIOWY, a; __INDEKS GLIKEMICZNY, to dwa różne spojrzenia na realia przyrodnicze.
    IŻ; to identyfikacja ewolucyjnych dokonań przyrody. IG; to marketing, obłuda i biznes.

    Zobacz też; CUKRZYCA typu 2, wg: IRL KRAKÓW.
    __Książka; _pt._______: PORADNIK ŻYWIENIOWY człowieka w XXI wieku.
    Wydanie drugie: zaktualizowane i uzupełnione.
    __Skrót adresu strony w Internecie_______: MAGDALIRL
    __ADRES_______: http://www.magdalirl.com.pl/

    autor Linda BORG, Chicago

Zapamiętaj Nick

Zapamiętaj Blog

Wstaw emotikona

Akceptuję regulamin i zobowiązuję się do przestrzegania jego postanowień.

czwartek, 24 lipca 2014

Licznik odwiedzin:  6 740  

Archiwum

Wyszukaj

Wpisz szukaną frazę i kliknij Szukaj:

Ulubione blogi

Statystyki

Odwiedziny: 6740

Lubię to

Więcej w serwisach WP

Bloog.pl

Bloog.pl